top of page

"FI LANGELIS": aukso pjūvis arba Dieviškoji proporcija

Atnaujinta: 2023-12-01


Aukso pjūvis, arba Dieviškoji proporcija – tai atkarpos dalyba į dvi dalis taip, kad didesniosios ir mažesniosios dalių santykis būtų lygus visos atkarpos ir didesniosios dalies santykiui. Tas santykis, dar vadinamas Fi, apytiksliai lygus 1,618. Pavertus skaičiais, viena atkarpa yra 38,2%, o kita – 61.8% viso ilgio. Trumpesniąją atkarpą dalinant į dvi dalis pagal Fi proporciją, gauname 23.6% (76.4%).


​Ši proporcija laikoma grožio etalonu ir naudota nuo neatmenamų laikų. Ją randa didžiojoje Gizos piramidėje, žinomiausiuose Senovės Graikijos pastatuose, Leonardo Da Vinčio paveiksluose "Vetruvijaus žmogus" ir "Mona Liza," o taip pat modernioje architektūroje ir mene. Vienas žymiausių XX a. architektų Le Corbusier net sukūrė proporcijų sistemą paremtą skaičiumi Fi. Iš esmės, visa didžioji Vakarų civilizacijos architektūra, skulptūra ir dailė yra sukurta naudojant Dieviškąją proporciją.


Kaip neišlavintai akiai pamatyti, ar, pavyzdžiui, pastato fasadas ir langai atitinka Aukso pjūvį? Tamtikslui sukūriau "Fi langelį."


Pažvelkime į Pažaislio bažnyčios fasadą, sukurtą XVII a. pabaigoje Lugano ežero pakrančių architektų. Matome, kad architekto paryškintos horizontalios dekoro linijos, kurios, atrodo, neturi jokios funkcijos, o taip pat apatinė langų riba ir kiti svarbūs elementai yra ne bet kur, o idealiai atitinka svarbiausias Fi proporcijas ir tai fasadą padaro patrauklesniu akiai. Bažnyčios fasado aukščio ir pločio santykis irgi atitinka Dievišką proporciją. Kad tuo įsitikintume, pažvelkime į fasadą per "Fi langelį," kurio aukščio ir pločio santykis yra būtent 1.61803. Matome kaip fasadas gražiai įtelpa į langelio rėmus. Durys, kai kurie langai ir kiti smulkesni elementai irgi "įsirėmina" į šį langelį.


"Fi langelius" galima įsigyti mano organizuojamose kelionėse, arba tiesiog susisiekus su manimi šios svetainės apačioje esančiais kontaktais.




325 peržiūros
bottom of page